Project Buitenwatersloot 270 te Delft

Voor nummer 270 aan de buitenwatersloot te Delft wordt er gewerkt aan de renovatie van het casco en de dakconstructie. In opdracht van Vestia treedt het bedrijf HAM schilders op als hoofdaannemer en zal het aannemersbedrijf Bijl optreden als onderaannemer.

Buitenwatersloot 270 is het enige overblijfsel van een complex gebouwen waar vanaf 1672 buskruit en later kogels werden geproduceerd. De kogelgieterij is in de tweede wereldoorlog gebombardeerd waar alleen het nog reeds bestaande poorthuis van overgebleven is. Tot 1978 heeft het gebouw een militaire bestemming gehad en draagt nu de functie van studentenhuisvesting.

Het aannemersbedrijf Bijl heeft de opdracht gekregen om de timmerwerkzaamheden uit te voeren binnen de renovatie. Na de start van de renovatie bleek echter al snel dat er meer werk nodig was dan gedacht. Men kwam er achter dat de gietstalen dakgootornamenten verrot waren. Van deze dakgootornamenten wordt overigens gedacht dat de vorm is afgeleid van een slaghoedje op een pistool. In overleg met de opdrachtgever en de hoofdaannemer wordt dan ook besloten om de ornamenten te vervangen. Eenmaal verder in het proces kwam helaas de volgende tegenslag naar boven. De klimop die aan de achterkant van het huis zat bleek zich door heel de dakgoot te hebben verspreidt.  Er moest onderzoek gedaan worden of de plant niet de dakgootconstructie en de dakconstructie had aangetast. Het bleek dat de klimop flink wat schade had veroorzaakt, waardoor naast de al eerder geplande renovaties ook de dakgootconstructie gerenoveerd moest worden. Dit was een pittige klus door dat de afmetingen van de gootdelen tot wel 7m1 gingen. Ook de haaklasverbindingen (verbinding tussen de dakgootdelen) waren niet de kleinste en zijn handmatig aangebracht. Nadat de goot volledig van te voren gefabriceerd was, kon de gehele goot snel geplaatst worden.

Nadat de timmerwerkzaamheden zijn afgerond heeft het bedrijf HAM schilders met het schilderwerk de laatste hand gelegd aan deze renovatie. Voor meer informatie over HAM Schilders kijk op de website www.ham-schilders.nl